Hälsa & Välmående

Skapa ett hälsosamt & lyckligt liv

Vår livsstil har en stor betydelse för vår fysiskt och psykiska hälsa. För ett lyckligt och harmoniskt liv behöver vi skapa en balans i livet. Detta kräver disciplin och fokus, men det är möjligt att uppnå genom att identifiera dina personliga behov och sätta upp realistiska mål för att skapa en jämn fördelning mellan arbete, familj, fritidsintressen, träning, vila, ett sunt leverne och bra kost. Om det känns svårt att få ihop livet finns det professionell hjälp som kan ge vägledning.

Genom att skapa en balans i livet kan vi uppnå ett harmoniskt och lyckligt liv. För att lyckas med detta behöver du prioritera de viktigaste aspekterna i ditt liv och ge lika mycket tid till varje del. Detta kan underlättas genom att sätta gränser, välja bort onödiga distraktioner och fokusera på en aspekt i taget. 

Levnadsvanor

Det första du behöver göra för att skapa ett balanserat liv är att fundera på dina levnadsvanor och hur din kost ser ut. Vår livsstil har stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Om du röker eller snusar, börja med att utesluta dessa dåliga vanor. Är det svårt att sluta, läs fakta om varför det är så dåligt med tobak och nikotin. Om du inte äter speciellt hälsosamt, minska intaget av alkohol, socker, läsk, onyttiga fetter och livsmedel med tillsatser. För att komma igång att äta mer hälsosamt kan du gå matlagningskurser eller leta fram nyttiga recept på nätet.

Kvalitetstid med familj och vänner

Se till att få kvalitetstid med din familj vänner och skapa nya glädjande minnen. Planera in mysiga familjestunder, roliga aktiviteter, middagar och semestrar i förväg.

Egna intressen

Se till att skapa tid för dina egna fritidsintressen som ger dig glädje och möjlighet att koppla av. Det kan vara allt från dans och måleri.

Sömn och vila

Sömn är väldigt viktigt för att orka med och ger återhämtning efter alla dagens aktiviteter. Försök att få åtta timmars sömn per natt. Det är också viktigt att ta stunder för avkoppling, det kan vara till exempel att läsa sin favoritbok, eller en stunds meditation.

Pauser i jobbet

För att orka arbeta under hela livet och inte få ont i kroppen är det viktigt att inte bli stillasittande för länge. Om du har ett stillasittande jobb, ta regelbundna mini-pauser för att undvika stelhet och öka produktiviteten. Försök att stå upp och jobba ibland, du kan också göra enkla stretchövningar lite då och då eller gå och ta en kort kaffepaus och socialisera med dina kollegor.

Tid för träning

Det är väldigt viktigt att få in regelbunden träning eller motion. Fysisk aktivitet ger många hälsoeffekter som förbättrat immunförsvar, humör, sömn, minne, koncentration, motorik, syreupptagning, starkare skelett och muskler samt minskad risk för stress, ångest, depression, fetma och sjukdomar. När det kommer till träning, se till att välja något som du tycker är roligt, det kan vara allt från att spela pingis till danspass. Om du har svårt att hinna träna, försök att få in lite vardagsmotion varje dag.

På Riksidrottsförbundet kan du läsa om vilka hälsoeffekter träning har.

Reflektera över hur du mår

Känner du dig orkeslös och nedstämd, har fått sömnproblem, minskad sexlust eller ökad viktökning kan det vara tecken på att du har blivit utbränd, fått hormonella problem eller dragit på dig en sjukdom. Tyvärr kan man i dagens snabba samhälle ibland ha svårt att hinna med att känna efter hur man mår och ovetande att man mår dåligt. Det är viktigt att man stannar upp och känner efter hur man egentligen mår och lyssnar på kroppens signaler. Reflektera över hur ditt liv ser ut. Lever du det liv du vill leva? Hinner du prioritera personer och aktiviteter som du tycker om att göra? Om du inte, fundera på vad du kan göra för att förändra ditt liv.

Professionell hjälp av läkare

Ibland kan det vara svårt att själv komma fram till exakt varför man mår dåligt. För att lösa problemen behöver man analysera varför man mår dåligt för att kunna förändra sitt liv. Om man känner sig deprimerad men inte själv förstår vilka faktorer som påverkar ens liv negativt är det bra att få professionell hjälp med samtalsterapi.

Läkare

När du mår dåligt, kontakta i första hand din läkare på din vårdcentral. Det är vanligtvis en läkares uppgift att ge patienter vägledning, diagnostisera och behandla sjukdomar. Man vill också veta om de symptom du har beror på en underliggande sjukdom eller om man kan utesluta det.

Psykolog, psykoaterapeut & psykiatiker

Dessa yrkesgrupper är specialiserade på att genom samtal ge rådgivning och stöd samt hjälpa andra människor att hantera och övervinna emotionella utmaningar.

Livscoach & Arbetsterapeut

Yrkesgrupper som kan erbjuda vägledning i livet är coacher, terapeuter. Dessa yrkesgrupper är vanligtvis specialiserade för målgrupper inom området arbete med utmattningssyndrom, stresshantering, personlig utveckling.