Öka chansen att slippa pinsamma hemorrojder

Vissa sjukdomar och åkommor är helt accepterade att berätta öppet om i alla sociala sammanhang. Andra kroppsliga besvär skulle många aldrig drömma om att avslöja vitt och brett. De närmaste och vårdpersonalen är de enda invigda. Detta trots att många i din närhet troligen lider av samma sak.

Allergier är ett riskfritt ämne. Värk av olika slag och gamla krämpor kan livligt diskuteras. Men, att högt förklara de obehag dina hemorrojder orsakar och ge en ingående beskrivning hur de ser ut är inte riktigt rumsrent. Hemorrojderna uppstår på ett intimt ställe nämligen i analkanalen och runt anus. Detta för oundvikligen tankarna till avföring, inre bilder av stora hemorrojder som hänger ut kan för känsliga personer framkalla kräkningar. För en del är det skrattretande eller genant.

Vad är hemorrojder och vad är orsaken?

Egentligen borde hemorrojder vara ett vanligt samtalsämne. Nära halva av befolkningen har någon gång känt av åkomman. Ungefär 10 procent söker läkarvård. Försäljningen av allsköns hemorrojd-medikamenter är gigantisk. Människosläktet och hemorrojder tycks ha slagit följe under flera tusen år. Åkomman omnämns i skrift första gången redan 1700 f.kr. på egyptisk papyrus.

Analkuddar, som de heter när de är friska, består av bindväv och blodkärl. Hemorrojder är namnet på själva åkomman som uppstår när det bildas ett slags åderbråck i kärlen. Hemorrojderna finns antingen inuti analkanalen (inre) och/eller kring anus utanför analkanalen (yttre). De inre hemorrojderna har klassificerats i fyra grupper med olika svårighetsgrader:

  • Grad 1. Blodkärlen är fyllda men de stannar i analkanalen.
  • Grad 2. De tränger ut genom anus vid krystningar och ansträngning. Spontan tillbakagång.
  • Grad 3. Hemorrojderna stannar utanför anus men kan tryckas tillbaka manuellt.
  • Grad 4. Hemorrojderna går inte föra tillbaka i analkanalen.

En exakt orsak till hemorrojder är fortfarande okänd men uppkomsten tros bero på flera faktorer. Ökat buktryck verkar vara en faktor och förstoppning med långa krystningar, tumörer och prostatförstoring kan ge ökat buktryck. Vid graviditet är hemorrorojder vanligt. Fostret ökar buktrycket och hormonella förändringar förstorar hemorrojda kärl. Vår välfärd med övervikt och stillasittande är som vanligt en bov. För att minska risken kan du förebygga förstoppningar, gå ned i vikt, motionera och inte ha långa, ansträngande krystningar på toaletten.

Vanliga symtom och olika behandlingar

Huvudsymtomet är blödning. Du kan se blodfläckar och ibland droppar blodet ned efter avföring. Kroniska blödningar kan ibland leda till järnbrist. Ett annat vanligt symtom är soiling, som innebär att kladdig sekret och avföring rinner genom analöppningen. I hemorrojder, oftast de yttre, kan det bildas blodproppar och den svullnar och inflammeras. Hemorrojderna kläms ihop och uppträder som stora knutor i analöppningen. Smärtan blir i värsta fall olidlig. Patienter med anala besvär bör få en grundlig undersökning för att utesluta andra sjukdomar. Är hemorrojderna okomplicerade räcker det med en undersökning, information och rådgivning. Har du större besvär bedöms du av en kirurg. Det finns många olika behandlingsmetoder. Valet blir den metod som anses bäst lämpad beroende på var hemorrojderna sitter, hur stora de är osv. Två vanliga icke-kirurgiska ingrepp är att strypa blodtillförseln med en gummiring då hemorrojden dör. Metod nummer två är fenolbehandling då läkaren sprutar in ett medel så att den skrumpnar. Fungerar inget annat skärs de eller klipps bort under en operation. Men med egenvård och utållighet försvinner de oftast alldeles själv.