Så behandlar du könsherpes

Könsherpes är en sjukdom som kan ge både blåsor och sår i underlivet. Ungefär var femte svensk lider av besvär från könsherpes. Vem som helst kan drabbas av könsherpes men det bästa är att det finns bra läkemedel för att bli kvitt symptomen.

Herpes är en virussjukdom som är mycket vanlig. Det finns två typer av herpes där virustyp 1, HSV-1 vanligtvis ger munsår och virustyp 2, HSV-2 ger genitala sår. Tidiga kännetecken för herpes i underlivet är klåda, smärta eller stickningar där utbrottet kommer att ske. När utbrottet av HSV-2 skett får du blåsor och dessa sitter inte sällan i grupp. Efter en tid spricker blåsorna och bildar sår. Dessa sår kan ge dig både en svidande och brännande känsla i underlivet.

“Viruset kan smitta från mun till underliv eller från underliv till mun.” Läs mer här om herpes.

Lindra herpes med läkemedel

När du har fått könsherpes finns det virushämmande läkemedel i tablettform som du kan ta för att lindra infektionen och minska längden på utbrottet. Det är fördelaktigt att börja använda läkemedel omgående när du har upptäckt att du fått herpes. Om du lider av herpes kan du så fort du upptäcker något som helst symptom på att ett utbrott är på väg ta medicin. Symptomen kan du även lindra genom att undvika kläder som sitter tight och tvätta underlivet med enbart mild tvål och vatten. Det pågår forskning inom området och det finns goda chanser att det inom några år finns ett vaccin mot könsherpes.